Potrzebujemy:
▪kwiaty cukinii
▪ser kozi podpuszczkowy
▪ser ricotta
▪bazylia świeża
▪oliwa z oliwek extra vergine
▪mięso mielone
Przygotowanie:
Kwiaty cukinii płuczemy i osuszamy. Przygotujemy dwa rodzaje farszu:
1) Ser kozi, ricottę , pocięte listki bazylii i oliwę z oliwek extra vergine dokładnie mieszamy i wkładamy do kwiatów.
2) Mięso mielone smażymy krótko na evoo razem z pociętymi listkami bazylii i takim farszem nadziewamy pozostałe kwiaty.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy evoo i pieczemy ok. 30 min. w temp. 120°C.
Upieczone i gorące kwiaty cukinii wykladamy na talerz i okraszamy evoo ☺Delikatna Chiavalon Ex Albis doskonale pasuje do smaku kwiatów cukinii☺
Na zdrowie!