Potrzebujemy:
Przygotowanie:
Z krewetek odrywamy pancerzyki, krewetki myjemy, dodajemy troszkę soli i pieprzu, podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietankę, pieprz, sól - miksujemy na gładką masę. Do jajek dodajemy pokrojonego w sporą kostkę pomidora oraz pokrojoną roszponkę. Mieszamy i wrzucamy wszystko na rozgrzaną patelnię w której czekają krewetki :)
Smażymy bez przykrycia. Kiedy brzegi omletu będą przywierać do patelni, ostrożnie podważamy je łopatką i przechylamy patelnię na różne strony tak, aby płynna masa ze środka omletu znalazła się na dnie patelni. To spowoduje, że omlet się nie przypali, a od góry nie będzie surowy. Czynność należy powtarzać do momentu, aż będziemy pewni, że omlet jest usmażony. Podajemy z pieczywkiem, które skrapiamy w pysznej oliwie z oliwek extra vergine :)
U nas w roli głównej wystąpiła słoweńska pyszna Vanja Dujc Couvee.