Potrzebujemy:
- kalafior
- bułka tarta
- oliwa z oliwek extra vergine
- przyprawy (sól ziołowa, zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
Różyczki kalafiora myjemy i gotujemy w wodzie. Kiedy kalafior będzie al dente: odcedzamy, wykładamy na papier do pieczenia, posypujemy ziołami, polewamy oliwą extra vergine. U nas Brist Delicato, ponieważ znakomicie pasuje do delikatnego smaku kalafiora.
Przez ok. 30 min. pieczemy w temp. 180 st., następnie przez 20 min. w temp. ok. 50 st. (kalafior pięknie się zarumieni). Smak pieczonego kalafiora jest fantastyczny i całkiem inny od kalafiora gotowanego, obtoczonego w bułce. Zachęcam do spróbowania :)
Bułkę tartą podsmażamy na Brist Delicato. Proponuję podać ją osobno - nie posypywać nią kalafiorowych różyczek. Gotowe!