Kuchnia z oliwą / obiad
Ratatouille, czyli gulasz warzywny z grecką Lia


Potrzebujemy:
▪bakłażan
▪cukinie zielone i żółte
▪oliwa z oliwek extra vergine
▪pomidory
▪papryka
▪cebula
▪czosnek
▪pieprz kolorowy świeżo mielony
▪sól himalajska
▪świeża natka pietruszki
▪świeży tymianek

Przygotowanie:
Bakłażana obieramy (w oryginalnych przepisach bakłażan jest serwowany ze skórą, ale ja zawsze obieram, ponieważ później już w gotowym daniu skórka przeszkadza w jedzeniu), kroimy w kostkę, posypujemy solą himalajską i odstawiamy, aby bakłażan puścił wodę. Cukinie obieramy i kroimy w plasterki; pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy. Paprykę wsadzamy do pieca i pieczemy, aby łatwo można było zdjąć skórę (ta sama historia co z bakłażanem - w gotowym daniu skórka papryki jest nieprzyjemna i niewygodna w jedzeniu), paprykę kroimy w paski. Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka.
Bakłażana odcedzamy i wrzucamy na patelnię, na której już czeka oliwa z oliwek extra vergine. Smażymy krótko. Przekładamy bakłażana do garnka. Dolewamy evoo i smażymy cukinie, przekładamy do garnka. Paprykę (jest upieczona) przekładamy od razu na bakłażana i cukinie. Cebulę smażymy razem z czosnkiem, po chwili dodajemy pomidory, chwilę podsmażamy i wrzucamy do pozostałych warzyw. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki i gotujemy około 30 min. na wolnym ogniu. Kilka razy delikatnie mieszamy podczas gotowania. Podajemy w miseczce, dekorujemy tymiankiem i polewamy evoo Lia

przeczytaj także