Potrzebujemy:
Przygotowanie:
Według znawców włoskiej kuchni oliwa z oliwek extra vergine dodawana jest do risotto w trzech fazach. Wszystkie etapy opiszemy w tym przepisie, zapraszamy do wspólnego gotowania risotto!
Ryż zalewamy wodą, gotujemy cały czas mieszając - ryż musi wchłonąć wodę. Czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie z oliwek extra vergine, dodajemy krewetki i krótko smażymy. Ok. 5 min przed końcem gotowania ryżu dodajemy do garnka oliwę (1 faza). (My wybraliśmy do risotto intensywną Decimi DOP). Dalej gotujemy i mieszamy, a ok. pół minuty przed końcem gotowania ponownie dodajemy oliwę (2 faza) oraz dużo startego parmezanu. Mieszamy, aż oliwa i ser pięknie rozejdą się po całym ryżu. Na talerz wykładamy ryż, krewetki, świeżą bazylię, posypujemy parmezanem, dodajemy kilka kropli cytryny, a uwieńczeniem całego dania będzie polanie całości oliwą z oliwek extra vergine (3 faza).
Przyjemnego gotowania i smakowania :)