Potrzebujemy:
▪ bułki
▪ wędlinka
▪ oliwa z oliwek extra vergine
▪ pomidory
▪ sałata
▪ jajka
▪ ser żółty starty na drobno
▪ mięta
Przygotowanie:
Odcinamy wierzch bułek, bułki wydrążamy, wędlinę i sałatę kroimy w kostkę, pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plaserki. Do wydrążonych bułek wkładamy wędlinkę, sałatę, plasterki pomidorów, a na końcu wlewamy jajko, posypujemy serem i polewamy odrobiną evoo, u nas dziś gwiazdą śniadania jest Chiavalon Ex Albis ☺ Tak przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego pieca i w temp. 150°C pieczemy przez 30 minut.
Cieplutkie zapiekanki podajemy z bazylią i kieliszeczkiem wspaniałej evoo, ktora po każdym kęsie zapiekanki doskonale uzupełni jej smak ☺