Kuchnia z oliwą / śniadanie
Zapiekanka à la NOEV

Potrzebujemy:

▪ bułki

▪ wędlinka

▪ oliwa z oliwek extra vergine

▪ pomidory

▪ sałata

▪ jajka

▪ ser żółty starty na drobno

▪ mięta

Przygotowanie:

Odcinamy wierzch bułek, bułki wydrążamy, wędlinę i sałatę kroimy w kostkę, pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plaserki. Do wydrążonych bułek wkładamy wędlinkę, sałatę, plasterki pomidorów, a na końcu wlewamy jajko, posypujemy serem i polewamy odrobiną evoo, u nas dziś gwiazdą śniadania jest Chiavalon Ex Albis ☺ Tak przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego pieca i w temp. 150°C pieczemy przez 30 minut.

Cieplutkie zapiekanki podajemy z bazylią i kieliszeczkiem wspaniałej evoo, ktora po każdym kęsie zapiekanki doskonale uzupełni jej smak ☺


przeczytaj także