Kuchnia z oliwą / podwieczorek
Żółty burak okraszony Quinta du Romeu

Potrzebujemy:

  • żółte buraki
  • liście laurowe, sól himalajska, ziele angielskie
  • szafran
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • ser biały (najlepiej typu capreggio)

Przygotowanie:

Buraki obieramy, kroimy na małe kawałki (żeby łatwiej było zmiksować po ugotowaniu),  wrzucamy do garnka z wodą, dodajemy sól (najlepiej himalajska, bo najzdrowsza i najczystsza), ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy. Buraki blendujemy. Na talerzu podajemy z pokrojonym w kostkę serem, posypujemy do smaku szafranem i polewamy oliwą z oliwek extra vergine.

Danie szybkie i bardzo lekkie. Żółte buraki smakują podobnie do czerwonych, ale są bardziej słodkie, dlatego delikatna Quinta du Romeu świetnie współgra z tymi warzywami.

Smacznego!




przeczytaj także