Potrzebujemy:
Na bulion warzywny:
marchewka, por, kawałek selera, ziele angielskie, sól, liść laurowy.
Przygotowanie:
Do rondla wrzucamy: cebulę, miód, tymianek, czosnek, liście laurowe - podsmażamy na oliwie z oliwek do momentu zarumienienia się cebulki. Dodajemy pokrojone ziemniaki i korzenie pietruszki. Smażymy.
W garnku przygotowujemy bulion: marchewka, por, seler, ziele angielskie, sól, liść laurowy.
Do tak przygotowanego bulionu wlewamy zawartość rondla :)
Gotujemy aż warzywa będą miękkie, doprawiamy startym imbirem, papryką, sokiem z cytryny, pieprzem i solą ziołową. Wszystko miksujemy. Krem ziemniaczano-pietruszkowy dekorujemy świeżą natką pietruszki i polewamy mocną oliwą. Okrasiliśmy zupkę hiszpańską Cortijo Spiritu Santo, jest bardzo intensywna, ale z zupą w której jednym ze składników jest imbir komponuje się idealnie! Zupa jest znakomita na zimowy obiad, jest bardzo rozgrzewająca. Na zdrowie!